sobota 13. června 2009

Mimoděložní těhotenství

Smrt jako následek těhotenství? S tím obvykle nikdo nepočítá, máme přece 21.století!

Pokud se však oplodněné vajíčko uhnízdí mimo dělohu a lékaři to nezjistí včas, může těhotenství vážně ohrožit ženin život. Výskyt mimoděložního těhotenství v ČR stejně jako v ostatních vyspělých zemích stoupá.

Následek: neplodnost
Na tuto možnost je nutno pomýšlet při každém krvácení z dělohy, které se objeví po šesti až osmitýdenní pauze od poslední menstruace.

Signály, které mimoděložní těhotenství ohlašují již v ranějším stádiu, je tupá bolest v podbřišku, situovaná k jedné straně.

Žena může mít podobné příznaky jako při „opravdovém těhotenství“, ale její stav je velmi vážný. I při správné diagnóze a léčbě může způsobit následně neplodnost.

Taková ztráta krve!
Při normálním těhotenství je vajíčko oplodněno ve vejcovodu, poté jím putuje do dělohy, kde se uhnízdí v děložní sliznici. Jen tam má vhodné podmínky k růstu

O mimoděložní těhotenství se jedná, jestliže se oplodněné vajíčko uhnízdí mimo děložní sliznici, tedy ve vaječnících (z 95%), vejcovodech, vzácně na děložním čípku nebo dokonce v břišní dutině. Pak s největší pravděpodobností dojde k jeho potratu. To ale může mít i život ohrožující následky.

Vajíčko totiž svým růstem způsobí prasknutí prokrvené stěny vejcovodu (či jiného místa) a nastane nebezpečné krvácení do břišní dutiny doprovázené intenzivní bolestí břicha. Začne klesat krevní tlak a puls, pokožka bledne, končetiny jsou studené. Rozvíjí se tzv. hemoragický šok z velké, až několikalitrové, ztráty krve. Proto je velmi důležitý co nejrychlejší převoz do nemocnice.

Na co si dát pozor
Celkově se objevuje v 1% ze 100%, nejčastěji postihuje ženy při prvním těhotenství.

Rizikové faktory:

•problémy a chirurgické zákroky na vejcovodech, sterilizace, neplodnost

•břišní operace nebo zánětlivá onemocnění v oblasti pánve

•nitroděložní tělísko, hormonální antikoncepce obsahující pouze progestron nebo antikoncepce aplikovaná po pohlavním styku.

•promiskuita, začátek sexuálního života před 18. rokem

•kouření cigaret,

•vyšší věk

•předchozí mimoděložní těhotenství

Naděje žije
Mimoděložní těhotenství je nutné ukončit, oplodněné vajíčko bohužel k uhnízdění do děložní sliznice přnést nelze.

V časném stadiu existuje i medikamentózní řešení, v pozdější už zbývá jedině operace.

Velmi často je při ní nutné odstranit postižený vejcovod. Někdy je možné jej zachránit, ale hrozí časté riziko infekce, krvácení a také opakování mimoděložního těhotenství. Pokud má žena druhý vejcovod v pořádku, zůstává plodná a může se znovu pokusit otěhotnět.


Zdroj: Centrum.cz


Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása