čtvrtek 28. května 2009

Jak zhubnout aneb vliv spánku na hubnutí

Při hubnutí je nejdůležitější dostatek spánku a pravidelný řežim

Člověk může cvičit i držet dietu zároveň, a přesto nemusí hubnout. Pokud nedodržuje správnou spánkovou hygienu a nespí denně dostatečné množství hodin.

Naopak lidé, kteří spí málo a nemají pravidelný režim, přibývají na váze i tehdy, když se nijak významně nepřejídají. Další studie potvrdila, že za nadváhou a obezitou u řady lidí stojí nedostatek spánku.

Vyšší hodnoty BMI

Lidé dopřávající si denně méně než osm hodin spánku mají vyšší BMI než ti, kteří spí osm až devět hodin denně. Jenže hodnota BMI nesouvisí přímo jen s délkou spánku, ale také s jeho kvalitou. Hůře jsou na tom také lidé pracující na směny a ponocující.

Statistická analýza prokázala, že mezi hodnotou BMI a délkou spánku existuje přímá souvislost.

„Když jsme naše data analyzovali a rozdělili sledované osoby na ty spící krátce a na ty, kteří spí dlouho, zjistili jsme, že první skupina měla BMI 28,3 tedy vyšší, zatímco dlouho spící lidé 24,5,“ tvrdí autor studie doktor Arn Eliasson z Marylandu.

Nedostatek spánku podle Eliassona působí disharmonii v hormonálním systému, takže například mozku chybí látky navozující včas sytost a naopak přebývají ty, které nutí k přejídání.

Zdroj: novinky.cz

Související: Jak zhubnout a udržet si váhu

Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása