pondělí 4. května 2009

Sex a Ekonomická krize: Jaké ženy muži chtějí aneb Playmates v dobách ekonomické krize

Jaké ženy muži chtějí aneb Playmates v dobách ekonomické krize

Čtyřicátnice, které příroda ani plastická chirurgie neobdařila mohutným poprsím, budou mít díky současné krizi nejspíš zelenou, píše socioložka Lenka Beranová. Naše preference fyzické atraktivity jsou totiž formovány aktuálním pocitem bezpečí.

Jedním z důvodů, proč si seriál Zoufalé manželky získal značnou popularitu, je fakt, že ukázal, že krásné a atraktivní mohou být i ženy po čtyřicítce. V době všeobecné oslavy mládí a umělých zásahů do těla v zájmu "zpomalení“ stárnutí to bylo něco nového. V budoucnu by kult štíhlých, vysokých čtyřicátnic na úkor roztomilých naivních "holčiček“ s bujným poprsím mohl dále zesílit. Zapříčiní to prohlubující se hospodářská krize a mezinárodní politická situace. Zní to podivně? Zkusme uvažovat v historických a biologických souvislostech.

Když se mění strategie

Není žádnou novinkou, že fyzické schopnosti i psychické stavy se u žen mění v závislosti na hormonální hladině dané menstruačním cyklem. Poměrně pravidelně se střídají pocity euforie a skepse. Z mnoha výzkumů vyplývá, že v různém období cyklu se mění preference žen, pokud jde o fyzickou přitažlivost potenciálního partnera.

Výzkumy však ukázaly, že podobnou proměnlivost fyzické atraktivity ženského ideálu najdeme i u mužů. Nestálá preference ve výběru partnerky vychází z jejich aktuálního pocitu bezpečí ve společnosti. Jinými slovy: probíhá-li hospodářská recese, společenské nepokoje nebo pokud jsou napjaté mezinárodní vztahy, zakoušíme pocity nejistoty a ohrožení, které se u mužů podvědomě projevují mimo jiné ve změněném hodnocení ženské krásy. Alespoň to tvrdí teorie psychologů Terryho F. Pettijohna a Abrahama Tessera, kteří v roce 1999 vyslovili takzvanou Environmental Security Hypothesis (ESH). Podle této teorie se v době, která z různých důvodů lidem neposkytuje pocit klidu a jistoty, mění měřítka atraktivity druhého pohlaví.

Sociobiologové zastávají názor, že zmíněná přitažlivost je geneticky zakódovaná. Jedinci si vybírají partnery a partnerky podle míry "reprodukčního potenciálu“, tedy s ohledem na kvalitu a množství potomstva.

Důvod, proč se napříč kulturami a různými historickými etapami ideály atraktivity mění, se tedy Pettijon s Tesserem pokusili vysvětlit po svém, psychologicky, byť i oni se dílem opírají o některé teorie evoluční a sociálně ekologické. Svůj koncept zakládají na jednoduchém předpokladu: je-li objektivní situace ohrožující, nepotřebuje muž partnerku, která mu bude schopna porodit co nejvíce dětí; potřebuje ženu, s níž se lépe dokáže adaptovat na krizovou situaci, akumulovat zdroje, případně ochránit zbývající rezervy.

V době prosperity převažuje reprodukční strategie, takže se preference posunují směrem k ženám s vyšším potenciálem rodit silné a zdravé děti. Muži v tu dobu preferují výrazné ženské křivky, útlý pas, větší obvod prsou a boků, celkově menší, lehce zaoblenější postava s vyšší hodnotou BMI (Body Mass Index).

Oceňované jsou více mladší ženy s určitými "dětskými rysy“ v obličeji, které vyjadřují znaky, jako jsou naivita, nevinnost, větší vřelost, laskavost nebo fyzická slabost. Mohlo by se snadno namítnout, že podobné vlastnosti v obličeji mohou být těžko měřitelné, hodnocené pouze silně subjektivně. Jenže dle Pettijohna a Tessera takové charakteristiky přičítáme ženám, které se vyznačují dobře měřitelnými znaky – kulatějšími tvářemi, velkýma očima, malým nosem a bradou, určitou vzdáleností očí od sebe, od kořene nosu apod.

Pokud jako společnost nebo její část objektivně pociťujeme ohrožení, stres nebo nejistotu, muži hledají u žen sílu, jistou míru dominance a nezávislosti, životní zkušenosti, inteligenci, zkrátka určitou zralost, která se v tuto dobu ukazuje jako důležitější než reprodukční potenciál. V tělesné konstituci a v rysech tváře jde o charakteristiky víceméně opačné: o ženy s vyšší postavou, se silnějším obvodem pasu a s nepříliš výraznými typicky ženskými křivkami, s nižším Body Mass Indexem (BMI) a větší hmotností. Ve tváři může být určitá vyzrálost vyjadřována takovými atributy, jako jsou menší oči, větší nos, silnější brada a štíhlejší obličej s výraznými lícními kostmi. Zpravidla jde také o starší ženy.


Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása