sobota 9. května 2009

Modelky, ideál krásy, zdraví a smrt

Práce modelky je snem mnoha dívek. A mnohé jí jsou ochotné obětovat všechno. Zdraví a některé i život.

Pokud modelky vypadají jako obludy jen díky ulítlým outfitům, je to stále jen hra. Ve chvíli, kdy návrhářské kreace skrývají těla dívek, která kvůli extrémní štíhlosti ztratila své ženské funkce, mnohá jsou nenávratně poškozená a některá bojují o přežití, přestává být módní hra zábavná.

Akademie pro poruchy příjmu potravy (AED-Academy for Eating Disorders) v reakci na nedávná úmrtí podvyživených modelek vypracovala pravidla, kterými se snaží podobným případům v budoucnu zabránit.

Aby měla její práce smysl, je ovšem potřeba, aby se jimi začaly řídit špičky módního průmyslu - návrháři, módní redaktoři, modelingové agentury. Tedy ti, jejichž "diktát" nutí modelky k extrémně štíhlým postavám. Protože do světa módních přehlídek v současné době vstupují už třinácti čtrnáctileté děti, není možně nechat rozhodování na nich. Nejsou na to mentálně ani fyzicky vyspělé a neuvědomují si, jakou cenu mohou za svůj "úspěch" zaplatit.

Pravidla navrhovaná AED

• Stanovit limit šestnáct let jako nejnižší věk modelek, a tím zmírnit tlak ultra-štíhlého kritéria ženské krásy na dívky v adolescenci.

• Přijmout limit minimálního BMI (Body Mass Index) 18.5 kg/ m2 pro ženy a muže starší 18ti let. Podle tohoto kritéria by například modelka měřící 175 cm musela vážit více než 57,3 kg, protože váha spadající pod tento limit je Světovou zdravotnickou organizací považována za podváhu.

• Pro modely a modelky ve věkovém pásmu 16 – 18 let stanovení minimálního BMI odpovídajícímu desátému percentilu BMI pro daný věk a pohlaví (váha spadající pod tento limit je považována Centrem pro kontrolu nemocí za podváhu). Budeme-li toto kritérium aplikovat například na šestnáctiletou modelku, požadované minimální BMI bude 17,4 kg/m2 (u mužského modela 17,7 kg/m2). Šestnáctiletá modelka vysoká 175 cm by podle tohoto pravidla měla vážit nejméně 53,3 kg.

• Zavedení nezávislých lékařských osvědčení potvrzujících, že zájemci o práci v modelingu netrpí poruchou příjmu potravy nebo podobnou zdravotní komplikací (viz dále)

• Cíleně vyhledávat modelky, u nichž je indikována lékařská pomoc, a nabízet jim vhodná a citlivá řešení.

• Ve všech odvětvích módního průmyslu odrazovat od nevhodných způsobů regulace váhy, jakými jsou např. záměrně vyvolávané zvracení, používání laxativ, diuretik a léků na hubnutí. Zvyšovat vzdělávací iniciativy zaměřené na studující se zájmem o práci v modelingu, na profesionální modelky, jejich agenty a zaměstnavatele tak, aby byla omezena mnohočetná zdravotní rizika nezdravých způsobů kontroly tělesné hmotnosti.

• Zabezpečovat vzdělávací aktivity zacílené na zájemce o práci v modelingu, na profesionální modelky a modely a jejich agenty a zaměstnavatele a zejména šířit informace o mnohočetných zdravotních rizicích, vyplývajících z nízké váhy a omezeného příjmu výživy. Mezi tato rizika mimo jiné patří: nepravidelná nebo chybějící menstruace, zpomalený či nepravidelný srdeční tep, narušená elektrolytová rovnováha, závratě, mdloby, náhlé srdeční selhání a dále dlouhodobé zdravotní komplikace včetně osteoporózy, depresí a poruch reprodukčních funkcí.

• Zvýšit komunikaci s reklamními agenturami a podnítit obsazování reklamních kampaní modelkami vizuálně odpovídajícími svému věku a realitě. Omezovat nepřirozené počítačové úpravy vizáže modelek v časopisech určených pro dospívající a adolescenty.

• Zcela zakázat technologie sloužících k manipulaci s fotografiemi, které uměle zeštíhlují postavy modelek.

• Na módních přehlídkách i fotografiích prezentovat modelky všech typů postav a konfekčních velikostí. Tímto přístupem, který by naplno využil rozmanitosti módy, rozšířit všeobecné vnímání lidské krásy o muže a ženy rozdílných somatických typů.

• Šířit mezi zájemci o modeling, modelkami a širší veřejností výše zmíněné informace o taktikách reklamního průmyslu.

• Spolupracovat s politiky, investory a organizacemi zabývajícími se poruchami příjmu potravy.

Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása