pondělí 16. března 2009

Dějiny prostituce: Prostituce v době Starého zákona

První zmínku o prostituci na území Kanaánu (dnešní Izrael), kde žily kočovné semitské kmeny, nacházíme v Genesis, první knize Mojžíšově v biblickém Starém zákoně.

Jde o dobu přibližně 1200 před Kristem, období patriarchů, k nimž patřil i Juda, jeden z dvanácti bájných praotců izraelského národa. Dívka Támar byla provdána za Judova nejstaršího syna, který zemřel, aniž by s Támar zplodil děti. Podle zvyku pak Juda dal Támar za ženu svému dalšímu synovi, Onanovi, který však s Támar potomstvo zplodit nechtěl (jejich děti by byly považovány za děti jeho zemřelého bratra) a proto vypouštěl při souloži semeno na zem a bůh Jahve ho za to potrestal smrtí. Tehdy se Juda rozhodl vrátit Támar, která nesplnila svou úlohu ploditelky, zpět k jejím příbuzným. Žena se rozhodla vzepřít se takové nespravedlivé pohaně a ne příliš lákavé perspektivě dalšího života a uchýlila se ke lsti. V převleku za prostitutku a s dobře zahalenou tváří si počkala na svého tchána Judu a nabídla mu své služby. Juda, který snachu nepoznal, souhlasil a za sex jí dal do zástavy své pečetidlo a hůl s tím, že později jí zaplatí kůzletem.

Jeho lidé ji však už na domluveném místě nenašli a Támar se tajně vrátila ke své rodině. Po několika měsících bylo jasné, že je těhotná a Juda, který nadále zůstával jejím pánem, ji chtěl za trest nechat upálit. Tehdy mu ukázala jeho hůl a pečetidlo. Juda si ji sice nevzal, ale otcovství uznal a z dvojčat, která se jí narodila, chlapce vychoval a Támar nechal žít u sebe.

Prostituce v době Starého zákona

Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása