úterý 17. března 2009

Těhotenství: Těhotenství týden po týdnu

Těhotenství týden po týdnu

Každé těhotenství je jiné a každá žena jej prožívá jinak. Proto nebuďte překvapená, když všechno nebude tak, jak na následujících stránkách popisujeme. Berte náš text jako pomůcku, která vám může spoustu věcí objasnit.

Taky vám připadá, že většina žen ve vašem okolí je těhotná nebo se rozhodla, že chce otěhotnět? Není to zdání. Babyboom stále pokračuje.

Pokud patříte mezi ty, kterým lékař těhotenství potvrdil, připravte se na spoustu změn. Mohou být příjemné, ale nemusí. Tím vás nechceme strašit. K těhotenství však patří nepříjemné pocity stejně tak jako ty příjemné. Nicméně jsou i ženy, které devět měsíců prožijí v takové pohodě, že jedinou změnou, kterou na sobě pocítí, je narůstající břicho. Všechno, co se s vaším tělem a dítětem v průběhu následujících devíti měsíců děje, si můžete zapisovat do kalendáře, který jsme pro vás připravili.

Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. Než zjistíte, že čekáte dítě, uplyne nejméně šest týdnů. Předtím obvykle netušíte, že jste těhotná. To jen na vysvětlení, proč naše mapování toho, co se děje s dítětem, ale i s vámi po celých čtyřicet týdnů, začínáme až šestým, a ne běžným prvním.

6. týden
Embryo měří téměř 1 cm, má už vytvořenou hlavu a tělíčko, které je zakřiveno ve tvaru písmene C. Plave v plodovém vaku ve vodě, která obsahuje všechno, co potřebuje k výživě.

7. týden
Hlava se opírá o hrudník, svírá s ním pravý úhel a v poměru k útlému tělíčku je enormně veliká. Embryo není větší než váš nehet, zato už má nosní dírky, rty i jazyk. Mezi dolními končetinami se začíná vyvyšovat hrbolek - základ vnějších pohlavních orgánů. Může vám být na zvracení. Ranní nevolnost zkuste překonat lehkou snídaní, než vstanete. Obvykle brzy přejde, ale není výjimkou, že ženy zvrací celé těhotenství.

8. týden
Embryo už se dá nazývat plodem. Je velké téměř 3 cm a dělá své první slabé pohyby, které ještě necítíte. Srdce už započalo pracovat a přečerpává krev. Vy sama se můžete večer cítit vyčerpaná, protože vaše tělo se musí vyrovnávat se všemi změnami.

9. týden
Až dosud byl plod měkký, ale v tomto okamžiku se chrupavka tvořící kostru přeměňuje v kost. Končetiny se prodlužují, objevují se lokty a kolena. Vzniká placenta, která zásobuje plod kyslíkem a živinami. Vaše prsa se zvětšují a možná chodíte častěji na toaletu, protože překrvení pánve dráždí močový měchýř. Přesto pijte dostatek tekutin.

Pokračování: Těhotenství týden po týdnu

Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása