sobota 18. dubna 2009

Proč jsou muži agresivní vůči ženám

Bývaly časy, kdy gentlemani v přítomnosti dam smekali, aby jim prokázali úctu. Kdy přidržovali dveře a čekali, až se žena posadí. Zato dnes…

„Kam čumíš, ty krávo!“ Elegantní muž v metalizovaném bavoráku dupne na plyn, motor zařve a on v pravém pruhu předjede řidičku, která ho respektováním úseku s omezenou rychlostí neskutečně vytáčí. Ještě hodí zaskočené dámě dobře vypočítanou myšku před chladič a už je v trapu. Choval by se podobně ke kolegyni na poradě? Jedná takto doma s manželkou? Nebo je to úchylka vyhrazená jen řidičům silných aut? Kde se vůbec bere mužská agresivita? Ze strachu a nabourané sebedůvěry.

Vše je jinak

Agresivita zajišťovala po tisíciletí přežití druhu. Ohrožuje mou tlupu jiný samec? Vyřídím to s ním silou! Tak by se dala shrnout jednoduchá, leč fungující filozofie pračlověka, reagujícího na základě první signální soustavy. Právo silnějšího slavilo úspěch. V průběhu staletí však civilizace změnila mezilidské vztahy natolik, že agresivita ztratila opodstatnění. Právo svázaly zákony a my se už jen málokdy dostáváme do přímého ohrožení života, kdy nás spasí vybuzený adrenalin. V civilizované společnosti 21. století se už přežití nedosahuje silou, ale inteligencí a přizpůsobivostí. A tady nastává kámen úrazu.

Ženy se ekonomicky osamostatňují a díky vyššímu vzdělání často mužům konkurují, přestože jsou daleko méně ctižádostivé. Naopak začínají mít na muže úplně jiný požadavek – místo ekonomického zabezpečení potřebují psychickou podporu a pochopení. „Muž, lovec a bojovník ztrácí půdu pod nohama. Nejenže ho žena ohrožuje v jeho tradiční doméně, finančním zajištění rodiny! Navíc po něm leckdy chce věci ještě v minulé generaci považované za naprosto nedůstojné: uvařit, uklidit, přebalit dítě… A to už vůbec nemluvíme o tom, že zatímco přes den by se měl muž měnit v chápavého a laskavého tvora, zatímco na loži po něm žena často požaduje nekompromisní návrat do dob pravěké jeskyně… Prostě páni tvorstva to opravdu nemají jednoduché,“ konstatuje pražská psycholožka Vlasta Svobodová.

Pokračování

Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása