sobota 25. dubna 2009

Těhotenství a auto: I těhotná žena se musí připoutat. Jak?

Žena za volantem - tak to už dávno není nic výjimečného. A stejně už jen málokoho překvapí těhotná žena za volantem. Přeci jen je to v dnešní době nejpohodlnější způsob cestování. V tomto případě ale ženy musí vyřešit ještě jedno dilema - jak se připoutat bezpečnostním pásem? Nemůže poškodit zatím nenarozené miminko? Častokrát to bohužel řeší tím, že bezpečnostní pás nepoužijí. A to je velká chyba.

"Snadno si dovedeme představit, jak reaguje nepřipoutané tělo při čelním nárazu. Následky kolize s jakýmikoliv pevnými částmi vozidla - volantem, palubní deskou, sloupkem řízení, čelním sklem a tak dále - jsou tragické. Připoutání tedy jednoznačně zvýhodňuje ženu," zdůrazňuje doktor Jiří Kepák z brněnské úrazové nemocnice.

Těhotná žena by tedy neměla spoléhat na výjimku z pravidel, kdy nemusí ze zdravotních důvodů používat pás - ovšem pokud na to má potvrzení od lékaře. Jenže už naše babičky říkaly, že těhotenství není nemoc, tak na co potvrzení. Ženy, které byly zvyklé se automaticky připoutat bezpečnostním pásem ať už na sedadle řidiče či spolujezdce, to většinou bez problémů dělají i v těhotenství. Zvláště pokud je jejich gynekolog ubezpečí, že miminku rozhodně neublíží.

"Pás jako takový sám o sobě rozhodně těhotenství nijak negativně ovlivnit nemůže. Plod je umístěn v plodové vodě a tekutina je jak známo nestlačitelné; příroda to tak zařídila, aby bylo budoucí dítě chráněno i proti pádům. Pocit tlaku tam pochopitelně je, ale plod je chráněn," vysvětluje doktor Pavel Šmeral z pražského Gyncentra.

Jde jen o to, jak se správně a zároveň pohodlně připoutat.

"Horní ramenní pás musí jít mezi prsy, mimo vrchol těhotné dělohy. Spodní pás musí být co nejníže. Pás nemá být příliš volný, aby případný pohyb těla při kolizi nebyl moc násilný, ale má být upevněn pohodlně. Při delší cestě je lepší ho čas od času upravit kvůli většímu pohodlí."

V prodejnách s dětským zbožím se dá koupit speciální bezpečnostní pás pro těhotné ženy. Je to vlastně takový sedák s poduškou, která se položí na sedadlo a upevní dozadu za sedačku. Potom si na něj maminka sedne, zapne normální bezpečnostní pás, jehož spodní díl provlékne tímto sedákem, a netlačí ji tak na bříško. Je to ale poměrně drahá věc kolem tisícikoruny. Aby vás bezpečnostní pás netlačil, se ale dá vyřešit i levněji - stačí si jej podložit malým polštářkem. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to zcela dostačující. I když pochopitelně s každým trimestrem je to složitější.

"V prvním semestru je těhotenství ještě velmi malé a tam je nebezpečí přímého poranění dělohy minimálně. Ve druhé třetině těhotná děloha už zřetelně vystupuje. Zejména nebezpečné jsou stavy v poslední třetině těhotenství. Tam dochází poměrně komplikovaným způsobem k pohybu a protipohybu jak těla těhotné ženy, tak plodové vody a plodu samotného. Tyto vzájemné pohyby je třeba minimalizovat právě tím správným připoutáním."

Zvláště v závěru těhotenství by pak žena měla zvážit, zda ještě řídit nebo ne. Pokud má velké břicho a k tomu krátké ruce a nohy, pak může mít problém správně si sednou za volant. Z toho pak mohou pramenit pocity nejistoty, které mohou vést i k nehodě.

Zdroj: I těhotná se musí připoutat

Dejte vědět také ostatním:
Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Novinky ze světa žen

Cestování

Domov

Gurmán

Móda

Nákupy

Sex a Vztahy

Společnost

Zdraví a Krása